Lån och räntor, introduktion

Att Sverige idag surfar på en bra ekonomisk våg beror på en rad olika faktorer. Bra investeringar, god hushållsekonomi och en välmående europeisk ekonomi överlag brukar räknas upp som orsakerna. Att låna pengar till investeringar om du ska starta ett företag är en förutsättning för en god och rörlig ekonomi, och här introducerar vi kort vilka olika typer av lån som finns och vad de kan vara bra och mindre bra för.

Smslån. Snabblån eller smslån eller mikrolån karaktäriseras ofta av snabb handläggningstid och brukar röra sig om lite mindre summor. Fler för- och nackdelar med sms-lån hittar du på Sekina.

Bolån. Fördelen för en bank att bevilja banklån är att de kan ta ut fastigheten man köper som säkerhet. Därför är det relativt låga räntor på sådana typer av lån än om du jämför med mikrolån.

Blancolån. Varierande summor och handläggningstid. Här kan räntorna vara högre än bolån eftersom det oftast inte finns någon säkerhet att ta ut för banken.

Det finns fler typer av lån, exempelvis studielånet som brukar hållas på en låg räntenivå. I Sydsvenskan kan du läsa om att studielånet nästan blir räntefritt till 2018. Fackförbund brukar också kunna erbjuda bra förmåner på medlemslån. Kolla upp det med ditt fack.

Hur fungerar räntan?

Vår ekonomi är i princip helt beroende av att marknaden är rörlig och dynamisk. Räntorna är ett slags säkerhet som långivaren kan ta ut ifall låntagaren inte kan betala tillbaka lånet. En större lånesumma brukar oftast kunna innebära en lägre ränta, eftersom banken kan ta ut din bil eller bostad som en garanti för att du betalar tillbaka lånet i tid. Lägre summor kräver oftast högre räntor, eftersom det blir bankens enda säkerhet på att få tillbaka de utlånade pengarna.

Räntan kan vara både fast eller rörlig. En fast ränta är fastslagen och innebär att den inte kommer förändras. En rörlig ränta kan däremot ändras, utefter marknaden. Fasta räntor brukar därför vara lite dyrare, medan rörliga räntor ofta kan bli billigare. Du kan läsa mer om det på hallakonsument.se.

Amortering innebär att du inte bara betalar av din ränta utan även själva lånebeloppet. Nu väntas det komma ett amorteringskrav på bolån, mer om det kan du läsa i Aftonbladet.