Körkort – vägen till jobb?

Det är dyrt att vara arbetslös, och det kan vara dyrt att göra sig anställningsbar. Som tur är håller det på att bli enklare och billigare att ta körkort.

Det går bra för Sverige, och arbetslösheten sjunker. Men den ligger fortfarande på en ganska hög nivå, och många har svårt att hitta jobb. Det gäller bl.a. de som saknar körkort. För den som är arbetslös och saknar körkort kan en lösning på det senare problemet innebära att du också hittar ett jobb. Det finns många vägar som leder fram till ett körkort, och de har tillkommit för att även den som har ont om pengar ska kunna ha råd att ta körkort.

Att det krävs körkort förknippas kanske framför allt med landsbygden och mindre städer. Men även i storstäderna krävs körkort i många yrken, bl.a. i hemtjänsten. En handledarkurs i Stockholm kan vara vägen till ett jobb. Att en stockholmstidning som DN skriver om vikten av att ta körkort visar på detta.

Det sägs ibland att den bästa vägen till integration i det svenska samhället går via arbetet. Därför är det bra att det finns information om det svenska förarprovet på flera språk. Det gör det lättare för den som har ett annat modersmål än svenska, och som kanske har tagit körkort i sitt hemland, att ta svenskt körkort och ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

En glädjande nyhet för dig som vill ta körkort, men inte har råd, är att det snart kommer att gå att ta studielån för att ta körkort. Närmare bestämt blir detta möjligt 1 juli 2018, men det kommer till en början inte att vara tillgängligt för alla. Till en början kommer möjligheten att finnas för unga arbetslösa i åldern 18 till 24, och för personer mellan 25 och 47 som varit arbetslösa i minst sex månader, skriver Allehanda.se.