Hur hittar man lediga jobb?

Att börja tvivla på sitt yrkesval eller vara ny inom jobbsökande är något de flesta upplever någon gång. Att just sommaren är en period då många människor börjar söka nya jobb är vanligt, eftersom ledighet ofta är synonymt med tid för eftertanke. Men vart ska man börja?

 

Vare sig man vill hitta lediga jobb i Göteborg, Stockholm eller på en liten landsbygdsort är det första man bör göra att utnyttja sitt personliga kontaktnät och informera vänner, familj, gamla klasskompisar och kollegor om att man söker nytt arbete. Man ska aldrig räkna bort någon, det är ofta via någon man redan känner som möjligheter dyker upp, och då har man även sparat in på massor av tid och energi som jobbsökande tar.

 

Här finns jobben

Det är viktigt att ha en tydlig strategi för hur man söker jobb, skriver Metro. Man bör börja med att tänka ut vilka man ska prata med och vart man ska leta. Detta då det är enkelt att fastna och sitta och scrolla bland annonser. Förutom att registrera Cv:t på diverse rekryteringsföretag och annonsplatser kan man även använda sig av sociala medier som Facebook, LinkedIn och Twitter för att marknadsföra sig själv och sitt jobbsökande. Något man ofta inte tänker på i den numera digitala världen är att det kan vara värt att visa sig på mötesplatser som branschmässor, seminarier, nätverksträffar och andra forum. Att skicka spontanansökningar till företags hemsidor fungerar såklart också, dock bör man hellre skicka till en specifik person än till en infoadress, skriver Nyteknik.se.

 

Råd inför ansökningsprocessen

Enligt en undersökning som Folkuniversitetet i Stockholm har gjort vill hela 50 procent av svenskarna ägna dagarna åt något helt annat, men inte alla vågar satsa på nya karriärer. De främsta anledningarna till detta är tvivel. Människor känner sig rädda för förändringar och de stannar hellre på ett jobb där de är understimulerade och uttråkade än att riskera ett misslyckande. Att tro på sig själv under jobbsökningsprocessen är därför grundläggande. Som jobbsökande bör man även vara öppen för förslag, och inte låta eventuella fördomar hindra sökandet.