Idag är bristen på lastbilschaufförer väldigt stor i Sverige och fraktföretagen har en växande efterfrågan på lastbilschaffisar för att kunna möta den stora högkonjunkturen i landet. Näthandeln har fullständigt exploderat de senaste åren, vilket haft som följd att många lastbilsåkerier inte klarar av att hålla den höga takten av orderingångar. Dominoeffekten av detta blir otillräckligt med personal och lastbilschaufförer som kör frakten.
Att arbeta som lastbilschaufför är ett tungt yrke och branschen är i stort behov av fler folk. Men det är inte de enda svårigheterna inom yrket. Till exempel är det svårt för åkerierna att hålla koll på sina transporter från huvudkontoret, men som tur är finns smarta lösningar för detta såsom fordonsspårning för transportnäringen vilket går att läsa mer om hos företaget Traxet på sidan https://traxet.se/industrier-lastbilstransporter.
”Stor brist på lastbilschaufförer – 2 200 nya förare behövs i år”
Citatet ovan är rubriken på en artikel som Expressen publicerat som handlar om hur man de tio kommande åren tror att det kommer behövas 50 000 nya chaufförer inom transportbranschen. Det betyder att 7000 arbetspositioner behöver fyllas varje år. Men för att täcka upp det stora behovet är det mycket som behöver ändras och förbättras. Det menar Jörgen Wass, styrelsemedlem i TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. Till tidningen Smålänningen säger han bland annat att anledningen till varför kompetensbristen är så stor som den är troligtvis beror på fler än ett problem. Bland annat lyfter han hur det är färre som utbildar sig idag och att många har en felaktig bild av yrket då han menar att många nog tror att yrket bara innebär att köra lastbil eller truck. Men så är det inte, idag är arbetet mer datoriserat och därför är också datorvana en merit som utgör en stor del av det dagliga arbetet. Så vad är lösningen? Enligt Wass behövs både fler gymnasielinjer och platser med inriktning mot transport och lager samt mer marknadsföring för utbildningen i syfte att höja statusen på yrket – vilket han menar behöver ske redan i unga år.